Herbestemming van dansschool ‘Wensink’ in het Spijkerkwartier

Dit monumentale pand ligt aan de Parkstraat nummer 47, op de hoek met de Prins Hendrikstraat.

Deze historische vrijstaande villa genaamd ‘Gelders Spijker’ werd in 1881 gebouwd als onderdeel va een uitbreidingswijk ‘op stand’. In 1921 is er naar ontwerp van J.C. Eisch een dansschool toegevoegd, welke de gehele achtertuin besloeg. Hier hebben vier generaties Wensinks aan jong en oud dansles gegeven. In 1965 is er aan de Parkstraat een bouwdeel met garage en kantine toegevoegd, deze delen zijn niet monumentaal.

De huidige eigenaar KHJ Vastgoed wilde appartementen in het pand realiseren, waardoor mooi gelegen woonruimte voor starters en doorstromers zou ontstaan.

De uitdaging

De uitdaging bij de appartementen, in het deel uit 1881, zat ‘m erin om de aan de minimale afmetingen te voldoen, zoals gesteld in het bestemmingsplan van de gemeente Arnhem.

We hebben dit opgelost door bij de appartementen met hoge plafonds een los blokjes met sanitair en keuken te plaatsen. Op dit blok ontstaat ruimte om te slapen. Deze ruimte is door middel van een glasplaat van de woonruimte gescheiden. Hiermee creëren we niet alleen ruimtelijkheid in de slaapverdieping, maar hiermee blijven ook de monumentale plafonds in het zicht. De slaapverdiepingen zijn met een kleine ladder te bereiken.

De uitdaging bij de monumentale danszaal uit 1921 was van een heel ander aard. Hier wilde we het ruime, riante gevoel van de danszaal behouden. Tevens moest er een oplossing worden gevonden voor de daglichttoetreding, deze kwam alleen van gevel aan de Prins Hendrikstraat.

De daglichttoetreding is opgelost door het toevoegen van een kleine binnentuin, met hieromheen gevels met grote glasopeningen. Deze gevels zijn voorzien van een lattenafwerking, welke de bewoners meer privacy moeten bieden. In de appartementen is slechts een deel voorzien van een tussenvloer, met hierop de slaapkamer en badkamer. Hiermee behoud met het gevoel van de danszaal.

Energetische maatregelen

De appartementen moesten voldoen aan een energielabel van minimaal B, maar bij voorkeur A. Dit is bereikt door het toepassen van LT vloerverwarming met een luchtwarmtepomp, het toepassen van geïsoleerde voorzetwanden, het toepassen van geïsoleerde daken, het afdichten van kieren en naden en het vervangen van de beglazing voor vacuüm glas.

Kleurgebruik

De appartementen en het trappenhuis hebben een kleurstelling gekregen gebaseerd op de oorspronkelijk aangebrachte kleuren, welke werden aangetroffen op de originele bouwdelen en paneeldeuren. Met deze kleurstelling komt het pand met de nieuwe invulling weer helemaal tot haar recht.