Herbestemming van een monumentaal woonhuis in de Arnhemse Transvaalbuurt

Dit monumentale pand ligt aan de Sonsbeekweg nummer 8, tegenover het Sonsbeekpark in de Transvaalbuurt.

Deze historische vrijstaande villa werd samen met de huisnummers 4, 6 en 10 in de jaren 1906 en 1907 gebouwd. Het blok woningen is daarmee onderdeel van de vroege bouwperiode van de Transvaalbuurt.

Aan het begin van de 20ste eeuw voor het eerst bewoond door de familie Fockema. Vanaf de jaren 30 was het in gebruik als dokterswoning. Later werd het omgebouwd tot kantoorpand voor onder andere een ingenieursbureau.

De huidige eigenaar wilde per woonlaag 2 appartementen in het pand realiseren, waardoor mooi gelegen woonruimte voor starters zou ontstaan.

De uitdaging

De uitdaging zat ‘m erin om de aan de minimale afmetingen te voldoen, zoals gesteld in het bestemmingsplan van de gemeente Arnhem.

We hebben dit opgelost door bij de kleinere appartementen met hoge plafonds een los blokje met sanitair en keuken te plaatsen. Op dit blok ontstaat ruimte om te slapen, die mag worden meegeteld in de eis aan vierkante meters.

Deze ruimte is door middel van een glasplaat van de woonruimte gescheiden. Hiermee creëren we niet alleen ruimtelijkheid in de slaapverdieping, maar hiermee blijven ook de monumentale plafonds in het zicht. De slaapverdiepingen zijn met een kleine ladder te bereiken.

Slim gebruik maken van bestaande elementen

In de appartementen aan de achterzijde blijven we gebruik maken van de bestaande toiletten. Ruimte voor de douche en een wastafel hebben we gevonden in de slaapkamers. Hierin zijn beide als interieurelement opgenomen.

In de kap zitten de slaapkamer en de badkamer met inloopkast voor het appartement aan de voorzijde op de tweede etage. Je kijkt hier mooi uit over het park vanaf je eigen balkon.

Het exterieur van het pand hebben we in geheel niet aangetast. De toevoegingen zijn alleen aan de binnenzijde van het pand gedaan.

In het trappenhuis zijn alle oorspronkelijke deuren in een historische kleur geschilderd. De nieuw aangebrachten deuren hebben alleen een witte kleur, gelijk aan de muren.