Herbestemming schoolgebouw Meanderhof

Voormalige basisschool De Meander aan de Groesbeekseweg in Nijmegen heeft een herbestemming gekregen. Het monumentale pand is omgebouwd tot zeven grondgebonden woningen en één appartement. 

Van basisschool naar eigenzinnige woningen

Hoewel er zoveel mogelijk in tact is gehouden, is er ook een aantal zaken vervangen of verwijderd. Zo is de bestaande serre aan de achterkant van het gebouw door een moderner exemplaar en de bestaande vluchttrappen zijn gesloopt. Ook zijn er nieuwe entrees gemaakt én is het dak voorzien van een loggia voor het appartement.

Vanaf de buitenkant lijkt de herbestemming één project te zijn, maar niets is minder waar: alle woningen in het pand zijn apart ontworpen op basis van de individuele bewonerswensen, door een aantal verschillende architecten.

Succesvolle herbestemming

K3 architectuur heeft naar de herbestemmingsmogelijkheden van de school gekeken en de subsidieaanvraag voor herbestemmingsonderzoek van het RCE verzorgd. Op basis van de onderzoeksresultaten is er een ontwerp ontwikkeld voor de herbestemming van schoolgebouw de Meanderhof naar een achttal woningen. Met dit ontwerp is de bestemmingsplanwijziging doorlopen. De gemeente heeft het pand daarna per openbare bieding verkocht.

Ontwikkelingsmaatschappij de Meanderhof Nijmegen werd nieuwe eigenaar van het pand. In opdracht van die partij heeft K3 architectuur de plannen herzien. Op basis daarvan zijn alle woningen verkocht. De interieurs zijn deels ontworpen door ons, deels door andere partijen.