T-huis Presikhaaf: herbestemming entreepaviljoen station Arnhem

Wie zich het station van Arnhem van vóór de verbouwing  nog voor de geest kan halen, herinnert zich hem vast nog wel: het entreepaviljoen van architect ir. H.G.J. Schelling. Het paviljoen kenmerkte zich door de azuurblauwe koepel die voor een prachtige akoestiek zorgde en pronkte sinds 1954 aan de Sonsbeekzijde van het station. Vanwege de uitbreiding van het spoor moest het gebouw wijken. Woningcorporatie Vivare nam het over en schonk het aan Presikhaaf. Om het gebouw daar te krijgen en om het een nieuwe bestemming te geven werden K3 architectuur en Kuiper Arnhem ingehuurd.

Een team vol ervaring

Een gebouw ontmantelen en wederopbouwen; het zal je niet verbazen, maar dat is een klus die niet zomaar geklaard is. Gelukkig hadden K3 architectuur en Kuiper Arnhem met de herbestemming van het Stationspostkantoor al eens bewezen een goed team te vormen en samen prima in staat te zijn een gebouw een nieuwe functie en locatie te geven. En een soepele samenwerking was welkom: vanwege de aanbouw van de nieuwe sporen moest er snel gehandeld worden en kon de demontage niet te lang op zich laten wachten.

De bijzondere dakconstructie bleek te gevoelig voor scheuren, dus kon niet gedemonteerd worden. De constructie in zijn geheel verplaatsen was ook geen optie, daarvoor was het te groot en te zwaar. Daarop werd besloten de koepel te reconstrueren. De herbruikbare onderdelen werden zorgvuldig opnieuw opgebouwd in park Presikhaaf. De zaagsneden zijn hierbij expres in het zicht gelaten, om de bijzondere geschiedenis van het paviljoen te benadrukken.

De bijzondere akoestiek is ook op de nieuwe bestemming terug te horen. De koepel dient als theehuis in park Presikhaaf. Voor de voorzieningen is er een aanbouw aan het paviljoen ontworpen. De aanbouw is gebaseerd op de structuur van de oude aanbouw, maar wel met een eigen, neutraal uiterlijk, om niet te concurreren met het bijzondere paviljoen.

Het T-Huis wordt uitgebaat door Siza. Siza biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid werkervaring op te doen. Ook de meubels zijn, naar ontwerp van Ruud-Jan Kokke, grotendeels gemaakt in de werkplaats van Siza.