Een welverdiende opknapbeurt voor het Fratershuis in Goirle

Het fraaie woongebouw aan de oostzijde van de Fraterstuin in Goirle, maakt onderdeel uit van het historische kloostercomplex. Het werd vanaf 1890 gebruikt door de Fraters van Tilburg als jongensschool, pensionaat en kweekschool. K3 architectuur kreeg de opdracht om een herbestemming aan het gebouw te geven. We vertellen je graag hoe we dat hebben aangepakt.

Herbestemming Fratersveste

Het begon met een prijsvraag van de gemeente Goirle, met als doel een geschikte partij te vinden om de herbestemming van de Fratersveste te realiseren. Het woongebouw maakt onderdeel uit van het historische kloostercomplex in Goirle, waarin nu het cultureel centrum Jan de Besouw in is gevestigd. Het historische pand had mooie elementen die we graag in takt wilden houden. De bestaande gevels werden behouden, evenals de dakopbouw. De vloeren werden door stalen liggers opgevangen om de trappen en tussenwanden te kunnen verwijderen.

Nieuw in een karakteristiek jasje

De karakteristieke structuur van het pand hebben we behouden. De hoofdingang, met aan weerszijden vleugels vormt een herinnering aan waar het pand ooit voor diende. In het pand is wel een aantal aanpassingen doorgevoerd. Per etage hebben we twee appartementen gerealiseerd. Door de zoldervloer deels te verwijderen, ontstond de mogelijkheid om vides aan de bovenste appartementen toe te voegen. Hierdoor konden ruime, lichte appartementen gerealiseerd worden. De verdiepingen zijn tevens te bereiken met de lift die we hebben kunnen realiseren door de trappen te verwijderen.

De taxusbomen blijven staan

Ook buiten het pand hebben we een karakteristieke factor willen bewaren. Voor de ingang van het pand staan taxusbomen. Behalve de ene boom die tijdens de renovatie gesneuveld is, zijn alle bomen behouden. De taxusbomen staan symbool voor onvergankelijkheid. Vroeger, als een leider van het klooster stierf, werd er zo’n boom gepland. Door ze te laten staan houden we de herinnering aan vroeger levend.

Benieuwd naar meer van onze projecten? Kom je liever in contact om te horen wat we voor jou kunnen doen? Bel  +31(0)26 20 20 263 of stuur een mail naar info@k3architectuur.nl,