Van postdistributiekantoor naar Station Klarendal

Een prachtig pand dat behouden moest worden. Daar was de Arnhemse bevolking het unaniem over eens. Het oude postdistributiekantoor, ontworpen door Rijksbouwmeester Cornelis Peters (1887) stond in de weg bij de plannen voor het nieuwe Arnhem Centraal. Even leek het erop dat er een tijdelijk stationsgebouw zou komen op de plek van het bekende gebouw, maar het volk verzette zich. Na een particuliere actie voor het behoud van het pand, besloot de Arnhemse Stichting Volkshuisvesting geld uit te trekken om het gemeentelijke monument een nieuwe bestemming te kunnen geven.

Een nieuwe gevel voor Klarendal

Om het imposante gebouw te kunnen behouden werd besloten het te demonteren en elders opnieuw op te bouwen. K3 architectuur was al enige tijd nauw betrokken bij de herstructurering van de Arnhemse wijk Klarendal. De wijk verdiende een opknapbeurt, dus werd er een aantal vervallen panden gesloopt om een ruimer en waardiger beeld te creëren. Het idee ontstond om het oude postdistributiecentrum naar de wijk te verplaatsen. De neoclassicistische gevel bleek de kers op de taart en voorziet Klarendal sinds 2008 van een entree met aanzien.

Een flinke bevalling

Het was niet eenvoudig om de gevel zonder kleerscheuren te verplaatsen naar zijn nieuwe bestemming. In totaal werd het bouwwerk in 150 delen gezaagd. Op die manier kon K3 architectuur de geveldelen uitvoerig bestuderen. Indien nodig werden nieuwe delen metselwerk en betonnen of zandstenen elementen gemaakt. Omdat het interieur geen oorspronkelijke onderdelen meer bevatte en de dakkap in zeer slechte staat verkeerde, werd besloten om alleen de bakstenen geveldelen te verplaatsen.

Station Klarendal, nieuw in een origineel jasje

Alle binnenwanden, vloeren en daken werden nieuw gebouwd. De oude gevel vormt een schild rondom de nieuwbouw. Omdat de afmetingen niet helemaal overeenkomen met de locatie bij het station, is een deel van de oorspronkelijke achtergevel gebruikt voor de zijkant van het pand. Zo werd ‘Station Klarendal’ opgebouwd. Het pand heeft drie verdiepingen die perrons worden
genoemd. Op de begane grond zit een restaurant gevestigd, daarboven wordt binnenkort een gloednieuwe brouwerij in gebruik genomen en op de bovenste verdieping bevinden zich twee woningen. Tot voor kort werd Klarendal gezien als een ‘niet al te beste’ buurt. Tegenwoordig is de wijk een van de hotspots van de stad.

Drie kronen op het werk: Beste Arnhemse Aanwinst,  1e prijs Vereniging Stadsschoon Arnhem en Gulden Fenix

In 2010 mocht K3 architectuur de publieksprijs, uitgeschreven door De Gelderlander, voor ‘’Beste bijdrage aan de stad van de laatste 10 jaar’’ in ontvangst nemen tijdens de Nacht van de Architectuur. In 2009 werd de jaarprijs van de Vereniging Stadsschoon al aan de prijzenvitrine toegevoegd. Opdrachtgever Volkshuisvesting Arnhem mocht in 2011 ook een prijs in ontvangst nemen: de Gulden Fenix werd aan hen toegereikt voor de totale ontwikkeling in Klarendal.

Kunnen we jou helpen met de herbestemming van een verouderd gebouw, een kantoorpand of iets
anders? Neem contact met ons op! Je kunt ons bereiken via  +31(0)26 20 20 263 of info@k3architectuur.nl,