De Transformatie – renovatie PGEM complex

Het complex, waarvan de bouw aan de Van Oldenbarneveldstraat in het Arnhemse Broek ruim een eeuw geleden begon, diende jaren als groot schakel- en transformatiestation voor de Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij (PGEM). Begin jaren ’90 werd het complex omgebouwd en uitgebreid voor de gemeentelijke dienst Milieu en Openbare werken, waardoor het voor velen beter bekend is onder de naam MOW-complex. Tegenwoordig zijn de voormalige bedieningsgebouwen, kantoren, magazijnen, en werkplaatsen door een team van architecten gerenoveerd en herbestemd tot kantoren, ateliers en woningen. We vertellen je graag welk aandeel K3 architectuur hierin heeft gehad.

Nieuwe bestemming voor het magazijngebouw en de hijstoren

In opdracht van Volkshuisvesting Arnhem is het complete terrein onder handen genomen. K3 architectuur is verantwoordelijke geweest voor de herbestemming en renovatie van het zogenaamde magazijngebouw, de hijstoren en de werkplaats en de nieuwbouw van een appartementencomplex.De gevels, kozijnen en het dak van zowel het magazijngebouw als de hijstoren zijn volledig gerenoveerd.

De transformatie van een rijksmonumentale werkplaats

De werkplaats is gerenoveerd en omgebouwd tot meerdere commerciële ruimten. Voor een deel van de gevels, vloeren en daken van de werkplaats betekende dat een kennismaking met de sloophamer, om plaats te maken voor een doorlopend ‘verhoogd maaiveld’. Dit verhoogde maaiveld biedt toegang tot nieuwe gerealiseerde appartementen in een tweetal blokken. Het blok tegen het rijksmonumentale pand aan is ontworpen door K3, het aanpalende blok is ontworpen door Han van Zwieten. De stedenbouwkundige opzet van het complex bestaat uit een drietal kloeke bouwblokken. Deze vormen een scharnierpunt tussen de bestaande industriële gebouwen en de later gebouwde appartementen en nieuwbouwwoningen. De gevels zijn opgetrokken in een robuuste baksteenarchitectuur in een speciaal voor dit project vervaardigde baksteen ‘de Transformatie’.

Willem Diehlprijs voor De Transformatie

Het complex won in 2015 de Willem Diehlprijs. ‘Er waren zes projecten genomineerd voor de tweejaarlijkse architectuurprijs op het gebied van restauratie, renovatie en herbestemming. De jury koos voor een project met de veelzeggende naam De Transformatie, van TAK Architecten en K3 architectuur.

Benieuwd naar meer van onze projecten? Kom je liever in contact om te horen wat we voor jou kunnen doen? Bel  +31(0)26 20 20 263 of stuur een mail naar info@k3architectuur.nl,