Sint Marten – een van de meest gewilde wijken onder huizenkopers in Arnhem – is de thuisbasis van de Onze Lieve Vrouwe Kerk die in 1911 in gebruik werd genomen. Halverwege de jaren ’90 werd de laatste kerkdienst gehouden, waarna er een nieuwe bestemming voor het pand moest komen. Sloop- en nieuwbouwplannen liepen dood, tot woningcorporatie Portaal met het idee kwam om huurwoningen in de neo-romaanse kerk te realiseren. K3 architectuur werd ingeschakeld om een ontwerp voor de herbestemming van de Onze Lieve Vrouwe Kerk te maken.

Werk aan de kerk

Het gebouw heeft een belangrijke cultuurhistorische betekenis in de wijk. Aan ons de taak om uitgebreid met omwonenden, de gemeente en de kerkelijke gemeenschap in gesprek te gaan over de plannen rondom de nieuwe bestemming. Het ontwerp werd door alle betrokken partijen enthousiast ontvangen: door de inbouw van woningen, kon het karakteristieke kerkgebouw behouden blijven.

Wonen in de kerk

De kerk bevatte mooie, klassieke elementen. Deze elementen wilden we koste wat het kost behouden. Enerzijds om naar het bijzondere en religieuze verleden van het gebouw te verwijzen, anderzijds omdat ze bijdragen aan de adembenemende uitstraling van het pand. Met name de ruimtelijke kwaliteit van de centrale gang met de binnenpleinen, het opgetilde koor met monumentale glas-in-loodramen en de aanwezige plafondschilderingen vormen de sprookjesachtige basis voor 32 gevarieerde, aantrekkelijke woningen.

Heuvelinkprijs – 1e prijs vakjury & publieksprijs

In 2005 mochten we de 1 e prijs van de vakjury én de publieksprijs in ontvangst nemen tijdens de Heuvelinkprijs, de Arnhemse architectuurprijs. Een mooie kroon op ons werk en iets waar we enorm trots op zijn. Een citaat uit het juryrapport: ‘’Gezegend zijn de bewoners van dit originele, neogotische gebouw. Gezegend is de wijk, die dit vertrouwde ijkpunt in zijn midden mocht houden. En alle lof en eer en glorie aan de architecten, die deze titanenklus tot een goed einde wisten te brengen, zonder de oorspronkelijke bestemming geweld aan te doen.’’

Kijkje in de kerk?

Tijdens bijzondere gelegenheden wordt het gebouw opengesteld voor publiek. De belangstelling is altijd groot en de herinneringen die door de parochianen worden opgehaald hartverwarmend. We voelen ons telkens weer gezegend dat we mee mochten werken aan de herbestemming van de Onze Lieve Vrouwe Kerk en dat we nog altijd zoveel lovende reacties mogen ontvangen.

Benieuwd hoe K3 architectuur jou kan helpen met het realiseren van een herbestemming? Neem contact met ons op via +31(0)26 20 20 263 of info@k3architectuur.nl, We komen graag met je in gesprek!