Hof van Flierbeek – Lichtenvoorden

Zorgorganisaties Careaz en De Lichtenvoorde en Humanitas Kinderopvang namen gezamenlijk plaats in het complex Hof van Flierbeek. Ieder in een eigen gedeelte. Om het iedereen naar de wens te maken, zijn de gebruikers vanaf het begin af aan zeer nauw betrokken geweest bij het ontwerp van het pand.

Een plek die voldoet aan ieders wens

De kinderopvang is een levendige plek, waar met 70 kinderen op het kinderdagverblijf en 30 kinderen op de naschoolse opvang altijd beweging is. Het zien van de spelende kinderen is goed voor de zorgcliënten die vanuit de gezamenlijke woonkamer en tuin zicht hebben op de speelplaats van het kinderdagverblijf.

Boven de kinderopvang wonen 21 bewoners van De Lichtenvoorde. Op iedere verdieping zijn zeven appartementen gerealiseerd met een gezamenlijke woonkamer, uitkijkend op de Flierbeek. De Flierbeek is onderdeel van een groenstructuur die voor de hele wijk ontworpen is. De natuurlijke inpassing van deze groenstructuur is het uitgangspunt geweest voor het ontwerp van het pand. Het gebouw beweegt me met de Flierbeek. Met het hoogteaccent aan de kop bij de brug, vormt het gebouw de entree voor de achterliggende wijk. Het gebouw is opgedeeld in meerdere volumes. Hierdoor speelt het in op de verschillende gebruikswensen.

Duurzame keuzes

Bij de ontwikkeling is er rekening gehouden met duurzame oplossingen. De buitenkant van het gebouw is nagenoeg onderhoudsvrij. Door de natuurlijke tinten, die zijn ontleend aan de zanderige oevers van de Flierbeek, past het gebouw goed binnen de groenstructuur. Regenwater stroomt via de wadi’s in de beek. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld middels energiezuinige lucht-water warmtepompen. Verse ventilatielucht wordt door HR-WTW luchtbehandelingskasten het gebouw ingeblazen. Door geïntegreerde koeling kan deze lucht ook gekoeld worden.