Het afgelopen jaar is het duidelijk geworden dat steeds meer mensen vanuit huis werken. Ook nadat de coronacrisis achter de rug is, zal er waarschijnlijk veel meer op afstand gewerkt worden. We hebben er in onze kenniseconomie de mogelijkheden én de digitale infrastructuur voor. Hoe zit dat dan met al die monumentale kantoorpanden, waarvoor geen huurder meer gevonden kan worden? Herbestemming van monumenten is een serieuze optie om te onderzoeken.
Grote vraag naar passende woonruimte
In de grote steden, waar veel van deze (rijks)monumentale panden zich bevinden, is een zeer grote vraag naar passende woonruimte. Door monumentale kantoorpanden te herbestemmen, behouden we ons cultuurhistorische erfgoed voor de gebouwde omgeving en blijven grondstoffen in gebruik. Dat heeft weer een positieve uitwerking op de CO2-problematiek, wat past bij onze visie op circulair ontwerpen en bouwen.
Oorspronkelijk waren vele monumenten woonhuizen voor de gegoede burgerij, die eerder zijn herbestemd tot kantoorvilla’s. Nu kunnen ze weer worden verbouwd tot passende woonruimte en is de cirkel rond.
Uitdagingen bij herbestemming van monumenten
K3 architectuur werkt op dit moment aan de herbestemming van een vijftal verschillende monumentale panden, in Arnhem en Nijmegen. Bij elk van deze ontwikkelingen komen min of meer gelijke uitdagingen op ons pad.
Zo moeten we beginnen met het opstellen van een bouwhistorische analyse met waardestelling bij deze gemeentelijke of rijksmonumentale panden. Een externe adviseur stelt een rapport op, waarin hij tot in details beschrijft hoe het pand is opgebouwd en welke delen behouden moeten blijven om de cultuurhistorie te beschermen.
Op basis van deze rapportage kunnen we een ontwerp maken voor de ruimtelijke indeling van de panden. Niet alleen het behoud van losse onderdelen in de bouw speelt hierbij een rol, maar ook de functies van die onderdelen. Zo willen we ruimtes het liefst blijven gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld.
- Een hal blijft een hal.
- Een trappenhuis blijft een trappenhuis.
- Een kelder blijft een plek voor opslag en installaties.
Kortom, de nieuwe ruimtelijke indeling van het historische pand moet aansluiten bij de oorspronkelijke bouwkundige structuur.
Herbestemmen is puzzelen
Het is een puzzel die steeds ingewikkelder wordt door facetbestemmingsplannen die eisen stellen aan bijvoorbeeld parkeerruimte, minimale woninggrootte of de aanwezigheid van bergingen.
Soms hebben we goede ideeën voor ruimtelijke oplossingen, die dan niet blijken te passen binnen de eisen van de facetbestemmingsplannen. Dit vergt veel creativiteit en doorzettingsvermogen van de architect.
Met de grote veranderingen in de maatschappij die nu gaande zijn, is het belangrijker dan ooit om herbestemming van monumenten met respect voor het cultuurhistorisch erfgoed snel in de vingers te krijgen.
Bij K3 architectuur zijn we specialisten op het gebied van herbestemming en circulariteit. Bekijk eens een aantal van onze recente herbestemmingsprojecten om te zien wat we mogelijk ook voor jou kunnen betekenen.
Wat kunnen we voor je doen?
Erik van Koolwijk : e.vankoolwijk@k3architectuur.nl of +31(0)6-45782453 en Jasper van der Linde : j.vanderlinde@k3architectuur.nl +31(0)6-48408953 zijn de drijvende krachten achter K3 architectuur. De twee jonge, servicegerichte architecten streven naar de combinatie van de dienstverlening van een fullservice bureau en het persoonlijke, flexibele contact van een klein bureau. Jasper en Erik zijn expert op het gebied van renovatie, herbestemming, architectuur en participatie. Ben je op zoek naar een jong en dynamisch architectenbureau voor jouw project? Neem contact op via +31 (0) 26 20 20 263 of info@k3architectuur.nl. Op de hoogte blijven? Volg ons via LinkedIn!