Herbestemming Berghoeftoren te Arnhem

In samenwerking met Mutos City Apartments is een ontwerp gemaakt voor de herbestemming van de Berghoeftoren tot 21 appartementen. De Berghoeftoren is gelegen aan de Lovinklaan te Arnhem, grenzend aan het Sonsbeekpark. 

De Berghoeftoren is vernoemd naar haar architect Johannes Berghoef, wie ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van het stadhuis van Hengelo. De kantoortoren werd in 1961 gebouwd voor de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, nu bekend als Arcadis. De bronzen beelden aan de gevel herinneren nog aan deze roemrijke periode. De toren zal over de eerste tien bouwlagen twee appartementen per lagen bevatten. Het huidige daklandschap zal worden verbouwd tot een penthouse met 360° uitzicht over de stad, de Rijn en de Veluwe. 

Het ontwerp van Berghoef heeft nu een geopende ‘kroon’. Vanaf het maaiveld kijk je door deze kroon heen en zie je de lucht. Om dit mooie effect te behouden, heeft het penthouse een drietal grote buitenruimtes gekregen. Zo blijft het vanuit drie zijden mogelijk om door de kroon van het gebouw te blijven kijken.   

De appartementen hebben allen een loggia. Hiermee hebben ze een buitenruimte welke beschermd tegen weer en vooral wind. Vanwege de keuze voor een inpandig balkon, hoeft de karakteristieke gevel amper te worden aangepast. 

Het huidige trappenhuis en de entree worden zoveel mogelijk intact gelaten om de originele uitstraling te behouden. Om ruimte te maken voor een lift – die voldoet aan de eisen van deze tijd – zullen de huidige toiletgroepen in het trappenhuis wel vervallen. 

De parkeerplaatsen die bij het pand horen zullen worden voorzien van een extra parkeerlaag.  Deze oplossing is mogelijk door slim gebruik te maken van het al aanwezige hoogteverschil op de kavel.