Appartementen sigarenfabriek Victor Hugo

Al jaren staat één van de markantste gebouwen in Cuijk te verdorren in de Molenstraat. Zo schrijft “Cuijk verrassend” op haar Facebookpagina. Naar aanleiding daarvan kwamen ze op het idee een prijsvraag uit te schrijven om snel weer activiteiten in deze ‘parel’ te laten ontplooien. K3 architectuur maakte het ontwerp voor de appartementen in de sigarenfabriek Victor Hugo.

De oude sigarenfabriek

Het pand is bijna 100 jaar oud en diende vroeger als sigarenfabriek. Vanaf het begin af aan stond vast dat de herkenbare, statige voorgevel moest worden behouden. Het is er immers een waar iedereen wel achter zou willen wonen. De achterbouw liet echter wat te wensen over. Wij streven naar een kwaliteit waar het pand niet aan voldeed. Door een brand in 1969 zijn de authentieke details verwoest. Die factoren tezamen brachten ons ertoe de gehele achterbouw te vernieuwen. De architectuur en uitstraling van de bestaande voorgevel hebben we als maatstaf laten dienen. Ja, we leggen de lat graag hoog.

Behoud van karakter

Het pand staat solitair in haar omgeving. Hierdoor grenzen alle gevels direct aan het openbaar gebied. K3 architectuur koos er daarom voor geen zij- of achtergevels te maken. De plattegrondindeling van de woningen sluit hierop aan door de ontsluiting van het gebouw inpandig op te lossen. Het monumentale voorkomen hielden we graag in stand. Er bevinden zich hierom geen buitenruimtes of balkons aan deze gevel. Voor K3 architectuur was er geen discussie of de nieuwbouw aan zou moeten sluiten bij het bestaande, of juist zou moeten contrasteren. 

Moderne uitstraling

De architectuur van de nieuwbouw sluit haast naadloos aan op het bestaande. Stijlkenmerken als verticale ramen, baksteen details en bakgoten op klossen springen hierbij direct in het oog. De nieuwbouw kent een iets modernere uitstraling. Zo is de roedeverdeling minder prominent aanwezig en ontstaat een vrijer uitzicht. 

Victor Hugo

Een hint naar de sigarenfabriek uit het verleden kan natuurlijk niet uitblijven. Dit hebben we op subtiele manier willen doen. Naast de verlichtte naam ‘VICTOR HUGO’ boven de entree hebben wij een beeldende link gelegd. Zo zijn de balustrades van de balkons uitgevoerd in getordeerd lamellen, waar de oplettende kijker de vorm van een sigarenbandje in kan herkennen.