Sint Jacobsstraat Utrecht

K3 architectuur heeft, in opdracht van Novaform Projectontwikkeling, een ontwerp gemaakt voor de transformatie van een bestaand kantoorpand aan de Sint Jacobsstraat in Utrecht. In eerste instantie zouden er 48 woningen boven op de plint komen, waarbij de gedateerde voorgevel en delen van de zijgevel een nieuwe ontwerp dienden te krijgen. 

Hans Knoop als vertrekpunt

Het kantoorpand is onderdeel van de Utrechtse stadsvernieuwing eind jaren vijftig en vormt daar met haar architectuur een duidelijk voorbeeld van. Het ontwerp van architect Hans Knoop is het vertrekpunt voor ons nieuwe ontwerp geweest. Met respect voor het ontwerp uit de jaren vijftig, hebben wij het gebouw een nieuwe, moderne uitstraling willen geven. De voorgevel en delen van de zijgevels worden geheel vernieuwd. De horizontale borstweringen worden ingepakt met isolatie en voorzien van glasmozaïektegels met verschillende kleurtinten. De nieuwe terugliggende puien zorgen voor extra reliëf. De welstandscommissie sprak haar waardering uit voor de zorgvuldigheid van het ontwerpproces, de hoge ambitie en gedetailleerde uitwerking. 

Het project draagt bij aan de vernieuwing van de St.-Jacobsstraat, die na de sloop van de loopbrug tussen het voormalige C&A pand en de Bijenkorf in 2016 een heel nieuw, hedendaags gezicht krijgt.

Algoritmes voor ontwerp

K3 architectuur heeft het ontwerp samen met samenwerkingspartner Penning en van Weerd volledig in 3D uitgewerkt tot bouwvoorbereidingstekeningen.  Daarmee is Klokbouw op dit moment bezig aan de bouw. Met behulp van algoritmes hebben we een computerscript gemaakt waarmee de artist impression vertaald is naar een glasmozaïek. De algoritmes bepalen per pixel de kleurtoon uit de impressie en selecteren de best passende glastegel uit het STO glasmozaïek productgamma en vertalen dit in tegelpatronen.

Bestemming kantoorpand

Het kantoorpand Sint Jacobsstraat biedt plaats aan circa 4.950 m² kantoor inclusief fietsenstalling en restauratievoorzieningen in de kelder. Na oplevering zal de Kamer van Koophandel haar intrek nemen.

Foto’s door BasePhotography