De gemeente Nijmegen schreef een tender uit voor de herbestemming van het rooms-katholieke complex aan de Dobbelmannweg in Nijmegen. Hier waren vroeger een klooster, een kerk, enkele scholen en een pensionaat gevestigd.

Natuurlijke overgang

Samen met bouwpartner Van Wijnen en MTD Landschapsarchitecten hebben we bij K3 Architectuur een ontwerp ingediend voor de herbestemming naar appartementen. De voorzijde van het ontwerp hebben we vrij formeel en passend bij het voormalige katholieke complex gelaten. De achterzijde vormt een natuurlijke overgang tussen de appartementen en de kloostertuin.

De klassieke voorgevel in ons ontwerp heeft een spiegelsymmetrische opzet met een centrale entree. De betonnen banden in de gevel sluiten aan bij de verblendstenen van het naastgelegen patronaat. De dakranden en de entree zijn voorzien van betonnen verbijzonderingen. We hebben gekozen voor de inzet van Franse balkons, waardoor de gevel nog mooier aansluit bij het naastliggende pand.

Hout en groen

Voor de achterzijde hebben we als materiaal hoofdzakelijk voor hout gekozen. De galerij met de buitenruimtes is geheel uit hout opgetrokken. Tussen de verschillende balkons kunnen de bewoners dat laten begroeien, zodat de kloostertuin zich voortzet in de appartementen.

Ook de inrichting van de nieuwe kloostertuin was onderdeel van de tender. We hebben gekozen voor parkeerplekken in de oksel van het gebouw, met een ommetje dat ons midden in de tuin brengt. Daar hebben we ervoor gekozen om de natuur vrij baan te geven met een extra groene opzet en volop ruimte voor vogels, insecten en vleermuizen.

Meer over ons ontwerp voor de Dobbelmannweg in Nijmegen lees je in dit blogartikel.