Verbouw van een rijksmonument te Nijmegen

Dit monumentale herenhuis ligt aan de Kronenburgersingel 223 te Nijmegen, tegenover het Kronenburgerpark. Dit herenhuis is gebouwd in 1897 in opdracht van de gebroeders Meulenberg. Het maakt onderdeel uit van een serie van vijf woningen gebouwd tussen 1897 en 1899. Het is gebouwd naar ontwerp van J. Gielen van de firma Van der Pluijm en Gielen.

De eigenaar KHJ Vastgoed wilde de bestaande onzelfstandige kamers omzetten naar een zestal appartementen, waardoor mooi gelegen woonruimte voor starters en doorstromers zou ontstaan.

De uitdaging

De ruimtelijke structuur van het pand is bij de uitwerking van het ontwerp grotendeels  intact gelaten. Hiermee doen we recht aan de historisch opzet van het pand en kunnen waardevolle historische elementen als plafonds en suite deuren behouden blijven.

De kelder is uitgebreid tot onder de bestaande keuken en serre en de keldervloer is verlaagd met zo’n 40 cm. Hierbij is de nieuwe achtergevel voorzien van grote aluminium puien, zodat er een ruimte ontstaat met riante lichtinval.

De renovatie van bestaande kozijnen en buitendeuren aan de achterzijde van het pand en de plaatsing van een balkonhekwerk naar oorspronkelijk ontwerp geven het pand weer haar historische uitstraling terug.

De appartementen en het trappenhuis hebben een kleurstelling gekregen gebaseerd op de oorspronkelijk aangebrachte kleuren, welke werden aangetroffen op de originele bouwdelen en paneeldeuren. Met deze kleurstelling komt het pand met de nieuwe invulling weer helemaal tot haar recht.

Energetische maatregelen

KHJ Vastgoed wil de appartementen laten voldoen aan een energielabel van minimaal A++. Deze doelstelling is bereikt door het toepassen van vloerverwarming met een luchtwarmtepomp, het toepassen van geïsoleerde voorzetwanden, het toepassen van geïsoleerde daken, het afdichten van kieren en naden en het vervangen van de bestaande beglazing met vacuümbeglazing. Het bestaande platte dak is voorzien van PV-cellen, in een oost-west plaatsing. Deze zijn vanaf het staatniveau niet waar te nemen.