Herbestemming: PH7 Nijmegen
Het project betreft een herbestemming van een monumentaal schoolgebouw uit 1906. Het pand is gelegen aan de rand het van centrum van Nijmegen en zal dienst doen als opvanglocatie voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen.
De gemeente Nijmegen heeft in september 2022 opdracht gegeven aan een bouwteam met Van de Klok, Sweco, JvZ, LTE installatieadvies en K3 architectuur om een plan uit te werken voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen in een voormalige schoolgebouw aan de Prins Hendrikstraat 7. Het plan moesten binnen een periode van vier maanden worden uitgewerkt en ingediend als omgevingsvergunning.
De grote uitdaging bij de uitwerking van het plan was de enorme tijdsdruk in combinatie met het complexe programma in een rijksmonumentaal pand. Door de zeer goede en soepele samenwerkingen tussen de gemeente Nijmegen en het bouwteam, maar ook met de RCE, de ODRN en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, is het plan afgerond binnen de gestelde deadline.
Het plan bestaat uit een tweetal bouwlagen met hierop een kap. Deze zolder was voorheen slechts bereikbaar door een smalle trap. Om deze bereikbaarheid te verbeteren is het bestaande monumentale trappenhuis doorgetrokken tot aan de zolderverdieping, Dit was mogelijk door de kamer van de ‘hoofdmeester’ bij het trappenhuis te betrekken. Hierbij zijn de kenmerkende elementen als de schouw en de glas-in-lood erker behouden als element in het nieuwe trappenhuis.
Deze drie bouwlagen van het plan hebben allen een min of meer gelijke hoofdopzet met (slaap)kamers voor de Oekraïense vluchtelingen, een gezamenlijke keuken met huiskamer allen gelegen aan de centrale ‘monumentale’ gang.
De kamers zijn alle voorzien van een insteekverdieping waarbij de voorzieningen en de zitkamer zich op het lagere deel bevinden en waar er op de tussenvloer geslapen wordt. Alle kamers zijn voorzien voor isolerende voorzetwanden/daken, vacuümbeglazing en een Climarad systeem met boilervat beide aangesloten op een warmtepomp.
Het trappenhuis en de gangen zijn zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. De nieuw aangebrachte elementen als toegangsdeuren, toogconstructies en de trap zijn allen voorzien van een uitgefreesd bloemmotief. Dit motief is een moderne afgeleide van de ‘tulpen’ in het tegeltableau in de kopgevel.