Circulair bouwen is vanaf de start van K3 architectuur een belangrijke pijler geweest. Soms kun je een gebouw namelijk nog prima een tweede leven in een andere functie gunnen. In andere gevallen kun je de ‘bouwstenen’ er weer uithalen om die in een nieuw project te gebruiken.
Dat laatste scheelt massa’s CO₂-uitstoot en daarom geloven wij dat deze manier van bouwen – ook wel urban mining genoemd – in de toekomst de enige manier van bouwen is. Zeker in Nederland, waar de ruimte bijzonder schaars is en de aangescherpte milieuregels ook weinig ruimte overlaten.
K3 architectuur werkte zo’n 10 jaar geleden al aan verschillende projecten op het gebied van circulair bouwen.
Entreegebouw Centraal Station
Een mooi voorbeeld vinden we nog altijd het T-huis dat nu in het midden van Park Presikhaaf staat.
Oudere Arnhemmers herinneren zich deze koepel met zijn bijzondere akoestiek nog wel als de entree van het Centraal Station aan de Sonsbeekzijde. De koepel dateert uit 1954 en werd ontworpen door ingenieur Schelling, destijds de huisarchitect van de Nederlandse Spoorwegen.
Een prachtig monumentaal gebouw, dat niet meer paste in de nieuwe visie op het station, maar dat wel behouden moest worden voor Arnhem. Woningcorporatie Vivare nam het over van de NS en vroeg K3 architectuur en Kuiper Arnhem om het te ontmantelen en in de wijk Presikhaaf opnieuw op te bouwen.
Stationspostkantoor
Een ander voorbeeld, dat ook met de Spoorwegen te maken heeft, is het project van het Stationspostkantoor uit 1887, dat K3 architectuur uitvoerde in opdracht van Stichting Volkshuisvesting Arnhem en in samenwerking met Kuiper Arnhem.
Het monumentale pand stond de vernieuwing rond het stationsgebied in de weg. Vanaf zijn oorspronkelijk locatie aan de Oude Stationsstraat is het in 150 stukken gezaagd en opgeslagen.
Het gebouw met zijn neoclassicistische gevel bleek bijzonder goed te passen op de entreelocatie van de wijk Klarendal. Er kwamen een restaurant op de begane grond, atelierruimtes op de verdieping en woningen in de kap.
Het project bleek een gouden greep die symbool stond voor de revitalisatie van de wijk en het project won enkele belangrijke prijzen, waaronder:
- De publieksprijs voor de ‘beste bijdrage aan de stad van de laatste 10 jaar’.
- De jaarprijs Vereniging Stadsschoon Arnhem.
- En de Gulden Feniks van het Nationaal Renovatie Platform.
In de nabije toekomst hopen we meer van dit soort mooie projecten te mogen doen. Onze partnerschappen met NewHorizon met het Urban Mining Collective en het Circular Design Collective stellen ons in staat dit nóg professioneler te doen, met minder CO₂-uitstoot en met meer respect voor ons cultuurhistorisch erfgoed.