Nijeveldsingel/Oudegeinlaan Utrecht: 79 innovatieve appartementen zijn klaar voor oplevering. De sloop van het appartementencomplex in Nieuw Hoograven was het startsein voor K3 architectuur om een wederopbouw te realiseren waar de jaren  ’50-uitstraling werd doorgevoerd in 79 moderne, duurzame appartementen. In dit artikel lees je hoe we omgingen met uitdagingen die ons pad kruisten en hoe we de woningen met ‘no regret-maatregelen’ hebben klaargemaakt voor de toekomst.

Jaren ’50 in een duurzaam jasje

Van begin af aan is duurzaamheid een belangrijk aspect geweest in de planvorming. In dit geval begint dat bij de sloop, door na te denken over circulariteit. De sloop is uitgevoerd door A. van Liempd Sloopbedrijven. Een klus die in een recordtijd, maar uiterst zorgvuldig is geklaard. Hergebruik van materialen is vooraf in kaart gebracht. Overgebleven materialen zijn aangeboden voor hergebruik elders. Wat het project bijzonder maakt, zijn de ‘no regret-maatregelen’. Deze zorgen ervoor dat alle appartementen in de toekomst eenvoudig over kunnen op systemen waar geen gas aan te pas komt, bijvoorbeeld door het gebruik van een bodemwarmtesysteem. Op dit moment wordt er al gebruik gemaakt van een collectief verwarmingssysteem en bestaat het dak uit PV-panelen, wat het pand al vele malen duurzamer maakt dan zijn voorganger.

Uitdagingen benutten als architectonische kansen

Ook aan de indeling van de complexen is het een en ander veranderd. Zo bleek de Waterlinieweg een behoorlijke geluidsbelasting te zijn op de voorgevel van de appartementen. We kunnen ons goed voorstellen dat je niet zit te wachten op verkeersgeluid terwijl je van je rust probeert te genieten op het balkon. Daarom besloten we de balkons naar de achtergevel te verplaatsen, waardoor de galerij aan de voorkant kwam. Architectonisch hebben we hier een mooie oplossing voor gevonden, met een knipoog naar de ‘wybertjes’-gevel van het gesloopte gebouw. Een groot feest voor archeologen, voor ons de volgende uitdaging: de Romeinse Limesroute. Een stukje geschiedenis die dwars door ons plangebied en midden onder het gebouw door loopt. Gelukkig hebben we er een positieve wending aan kunnen geven in de vorm van hekwerken, uitgevoerd in meervoudig getordeerde lamellen. De oplettende kijker herkent er een abstracte weergave van een romeins schild in.

Toegankelijk voor diverse doelgroepen

We hebben echter wel geprobeerd om de nieuwe architectuur aan te laten sluiten bij de bestaande uitstraling. Het ontwerp voor de nieuwbouw is onderdeel van de stedenbouwkundige stempel Wierslaan, Nijeveldsingel, Oudegeinlaan, Vronesteinlaan en Linschotensingel. Een moderne vertaling van jaren ’50 architectuur. De stempel kenmerkt zich door samenhang in de architectuur- en massaopbouw.  Zij ontleent daar haar kwaliteit aan. Alle 79 woningen in het 126 meter lange pand zijn in beheer van Portaal en dienen als sociale huurwoningen. De woningen zijn verdeeld over meerdere woningtypes: maisonnettes op de begane grond en 2-, 3-, en 4-kamerwoningen daarboven. Zo is het gebouw toegankelijk voor diverse doelgroepen en huurbudgetten. Daarnaast sluit het aan op de woon- en terugkeerbehoefte van de oorspronkelijke bewoners van de door hen zo geliefde wijk Hoograven.